Przepis na polędwiczki pieczone z warzywami: ziemniakami, marchewką i papryką

Polędwiczki pieczone z warzywami

Tak jak obiecałam, tak robię. To był nieco kombinowany obiad, ale wyszedł naprawdę pyszny. Dlatego z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis na polędwiczki pieczone z warzywami.

Polędwiczki pieczone z warzywami to mój ostatni hit obiadowy. Ja jestem pewna, że kolejnym razem spróbuję dodać jeszcze więcej warzyw. Zmniejszę ilość ziemniaków, bo tych jemy dość mało. Ale jest to kwestia indywidualna, myślę, że fani pieczonych ziemniaków, mogą zrezygnować z pozostałych warzyw.

Składniki:

-Polędwiczki wieprzowe – ile zależy od Was, ja miałam sporą blaszkę dałam więc dwie średniej wielkości

-ziemniaki

-marchewka

-papryka

-oliwa – pół szklanki

-musztarda

-przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra, tymianek, pieprz biały

Przygotowanie:

Polędwiczki umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem czarnym i białym. Na koniec posmarować musztardą.

Warzywa obrać i pokroić. Umyte polać sosem (oliwa wymieszana z solą, ostrą papryką i tymiankiem)

Blachę lub naczynie żaroodporne posmarować oliwą, ułoży polędwiczki i wysypać wkoło warzywa. JA piekłam 45 minut w 200 stopniach, od czasu do czasu mieszając warzywa. Po koniec pieczenia odwróciłam też polędwiczki, aby zarumieniły się z drugiej strony.

Smacznego!

 

pieczone poledwiczki
  • |