Najlepszy, puszysty i wilgotny sernik – przepis na sernik

Przepis na wilgotny sernik

Obiecałam więc jest, przepis na mój ulubiony sernik. Jest idealnie puszysty, idealnie wilgotny i po prostu rozpływa się w ustach. Częstujcie się i dajcie znać jeśli zrobicie 🙂

Serniki to nie są moje ulubione ciasta. Albo twaróg nie taki, albo za suchy, albo smak nie ten, albo zbyt zbity. Ten jest inny. Puszysty, wilgotny, delikatny. Idealny. Nie wiem skąd trafił do nas przepis na ten sernik, ale jest w rodzinie od kilku jak nie kilkunastu lat. Składniki to bomby kaloryczne 😉 pewnie dlatego smak sernika jest tak, jaki jest! Raz na jakiś czas można jednak zaszaleć, aby móc rozkoszować się idealnym smakiem.

Masa twarogowa składniki:

1 kg twarogu

6 jajek

0,5 litra śmietany 36%

1 szklanka mleka w proszku

2 budynie waniliowe

1 cukier waniliowy

0,5 olejku rumowego

Sok z 1 cytryny

1,5 szklanki cukru

Ciasto na spód składniki:

4 żółtka

0,25 kostki masła

2 łyżki cukru

0,75 szklanki mąki

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie ciasta na spód:

Składniki na ciasto mieszamy razem. Wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy (standardowy wymiar blachy prostokątnej). Ciasto się klei i jest go stosunkowo mało, trzeba się nagimnastykować aby równomiernie rozłożyć. Mi pomogły palce zmoczone wodą.

 

Masa twarogowa wykonanie:

-Twaróg zmielić. Można kupić zmielony, ale nie oszukujmy się, smakowo lepszy jest tradycyjny kupiony i zmielony samodzielnie. Dodajemy 6 żółtek i miksujemy.

-ubijamy śmietanę, sztywną dodajemy do twarogu i mieszamy razem

-do masy dodajemy szklankę mleka w proszku

-kolejno dodajemy cukier waniliowy (najlepiej prawdziwy, a nie wanilinowy – ja dodałam kilka kropel ekstraktu z wanilii), 0,5 szklanki cukru oraz budynie

-następnie dajemy olejek rumowy oraz sok z cytryny

– 6 białek ubijamy na sztywno ze szklanką cukru

-ubitą pianę dodajemy do masy – mieszamy DELIKATNIE jedynie do połączenia składników

 

Masę wylewamy na rozłożone na blasze ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) i pieczemy 70 minut. Na wierzch robię lukier (sok z cytryny i cukier puder)

SMACZNEGO!

I na koniec skrócona wersja do zapisania 😉

Puszysty i wilgotny sernik

  • |